Září je ve znamení kukuřice

Září je ve znamení kukuřice

Už týdny dopředu probíhají přípravy techniky na sklizeň kukuřice, kují se plány, kdy začít, kam jí dát, a zůstává otázka, jak to všechno letos dopadne..
oranžový list zelený list bílý list

Kukuřice je pro naše krávy nejvyšší zdroj živin, je vydatná po všech stránkách a hlavně moooc dobře chutná..Ovšem,když se  sklidí v pravý čas.

A dnes to vypuklo! Pokusím se o malou fotodokumentaci celého procesu. Hlavní kápo na poli je řezačka a pan Hnilička, k ruce resp.ke kolu jsou mu odvozci pořezané kukuřice. Ta se na vlečkách zaveze na velikou hromadu, vyklopí se , udusá naším „Džísíbem“ , přidá se nějaká ušlechtilá kultura, nechá se zakysat , nebo-li fermentovat. Celá akce trvá mnoho dní, od rána do večera. Skoro vždy se něco porouchá,takže brzy začne drama, zda to zvládneme bez újmy na kvalitě kukuřice. Výsledek celého procesu se projeví až za několik měsíců na množství mléka a zdraví krav. Jejich bachory jsou velmi složité továrny a citlivé na každou nekvalitu. Tak nám držte palce, ať to dobře dopadne!