Adygejský sýr

plnotučné mléko, sůl

Je to sýr, jehož receptura pochází z malé kavkazské země Adygejsko a v naší mlékárně ho v současné době vyrábějí přímo Adygejci, obyvatelé této země.

Všechno začalo před více než rokem telefonátem od muže, který hledal v naší zemi vhodnou mlékárnu pro výrobu jejich originálního národního sýra. Následovalo mnoho návštěv a příprav na jeho výrobu, čekání na příjezd nové technologie, která je k výrobě potřebná.

Originalita tohoto sýru je, že je vyrobený pouze z plnotučného mléka, bez použití syřidla. Sráží se za vysokých teplot dobře prokysanou syrovátkou, což způsobí, že v sýru zůstávají nejen cenné mléčné bílkoviny , ale i syrovátkové. Zvyšuje to jeho výživovou hodnotu a přináší charakteristickou jemnou chuť. V podstatě tak obsahuje i nyní velmi populární riccotu. Adygejci tento sýr mají denně na talíři a jí ho na všechny způsoby. Používá se do salátů a dá se snadno smažit a grilovat. Na grilu jsme ho už přes léto mnohokrát vyzkoušeli a shodli se na tom, že se tohoto sýra nedá přejíst.

 

Další Výrobky