Začínáme vyrábět Adygejský sýr…

..ochutnejte a sami posuďte chuť našeho nového sýru..

Sýr, jehož receptura pochází z malé kavkazské země Adygejsko a v naší mlékárně ho v současné době vyrábějí přímo Adygejci.

Všechno začalo před více než rokem telefonátem od muže, který hledal v naší zemi vhodnou mlékárnu pro výrobu jejich originálního národního sýra. Následovalo mnoho návštěv a příprav na jeho výrobu, čekání na zprovoznění nové technologie, která je k výrobě potřebná. A nakonec u nás zazvonili manželé z Adygejska, kteří po 4-denní cestě na Moravu přijeli, aby u nás pomohli rozběhnout výrobu.

Originalita tohoto sýru je v jeho výrobě – vyrábí se pouze z mléka, bez použití syřidla, chloridu vápenatého i bez přidání bakteriální kultury. Sráží se za vysokých teplot pomocí prokysané syrovátky, Sýr má bohatší obsah i skladbu bílkovin. To zvyšuje jeho výživovou hodnotu a přináší charakteristickou, jemnou strukturu.

Adygejci tento sýr mají denně na talíři a jí ho na všechny způsoby. Používá se do salátů, dá se snadno udit, smažit a grilovat, může se použít na pizzu, i jako náplň do sladkého nebo slaného pečiva.  Na grilu jsme ho přes léto mnohokrát vyzkoušeli a shodli se na tom, že se tohoto sýra nedá přejíst.

 

Ostatní články z rubriky Novinky